Autism i vården

Skrev ett mejl till min nya PAS (patient ansvarig sjukvårdskontakt) 
(null)

Tänkte att du som PAS kanske vill höra…
Inlagd på infektion sen 29/9 man hittade elak svamp i bägge lungorna och jag antar att du vet hur allvarligt det är. Jag har överlevt i tio dagar med hästdoser kortison och opti-flow på 50liter och oförmåga att andas själv. Nu börjar det riktiga allvaret, utan andningshjälp och kortison i tabletter. Alla kan hållas vid liv så i två veckor, eller hur?

Men stor eloge till hela infektionskliniken! Inte ett enda bråk, inga missar  i kommunikation och en viss form av självgående och egenansvar. Jag har högfungerande autism och adhd och det syns inte,  men märks i form av diverse onödigt upprörda situationer. 
- som kan undvikas helt.
Klar, tydlig kommunikation. Tänk på
Att jag har svårt för det som sägs mellan raderna. Kan tänka mig man känner sig övertydlig, men jag får korrekt info och oro lägger sig. Det kan ofta vara så att stress byggts upp med små grejer under en morgon/fm och jag exploderar vid lunch och alla bara "vad hände nu?!" Men då kanske det varit små saker som alla höjt stressnivån och sen orkar jag inte försöka tolka och kanske blir förtvivlad eller arg.

Du är föredöme med din tydliga, raka ärliga kommunikation och tar den där extra infon Som betyder så oerhört mycket 

Om man pratar med någon med autism kan man tänka som vid sms. Man får uttrycka sig tydligt och inte väva in saker mellan raderna. Det är orden som räknas. Och om man tar beslut räcker det med god retorik, jag är aldrig tvär då. Och jag har ett behov av att ta ansvar. (Som tillsammans kan diskutera fram)
Förutsägbart är stressreducerande och kunna ha det lite inrutat.
Nu får vi se om jag är en av de 20% som överlever men tack vare Anders Albinsson och att han klämde in mig i fullt schema, satte på mig på antidepressiv medicin jag fick välja själv vilken, så har livet färg igen. Ola, du anar inte hur trött jag var. Motgångar sen mars 2020. Smärtan, allt. Jag var helt beredd på att lämna. Inte aktivt suicid för jag visste att sannolikheten för nya allvarliga sjukdomar var stor och jag orkade inte. Hade inte Albinsson litat på mig hade jag släppt taget och lämnat.

Vera

Så bra skrivit!
Bra att du talar om det som är viktigt o även kan undvikas.

EnMörkräddMänniska

Bra skrivet! 👍