Traditioner

Idag och imorgon blir det till att baka kakor. En vaniljhjärtan i långpanna och en havrekanelbulle. Det kommer gäster tre helger på raken, så det gäller att ladda upp. Mamma skulle också baka. Det blir nästan sju sorters kakor, precis som farmor var noga med.
 Och då förr, fanns det regler. Ingen rörde något förrän värden sa "varsågod " och man skulle alltid börja med vetebröd och bullar. Därefter småkakor och sist tårtan. På något sätt saknar jag det traditionella och har glömt mycket. Vett och etikett. Hur man hälsar och klär sig.
Bara det hur man gör på begravningar; hälsa på listan, lägga blomma, niga. Vem niger numera? På morfars begravning kände jag att niga inte var rätt, utan jag smekte kistan, vinkade och sa "hejdå morfar!" På mormors höll jag tal. Bägges var jättefina.
 Jag tycker det är hemskt nu när man bara får samlas tjugo på begravningar. En begravning är ju ett sätt att samlas i sorgen, visa att man bryr sig och hedra den döde och ge varandra tröst. Det går inte få det på samma sätt via en datorskärm!
(null)
Jag och mormor m