Se bakom skadorna

Vid en föreläsning jag höll inför läkare kom frågan på tal om uppmärksamhet vid självskadebeteenden. 
 För det första
  • När blev uppmärksamhet fult? Vi människor är flockdjur och behöver bli sedda och bekräftade, av alla.
  • Ändra det numera fula ordet "uppmärksamhet" till "bekräftelse"
  • Alla är människor. Människor har känslor. 

Nu pratar jag ur mitt eget och ur Npf-perspektiv, inte personlighetsstörningar eller bipolaritet.
Om en patient gör sig illa? Då mår hen inte bra och hade hen fått välja, hade det inte varit självskador om man kunnat välja annat. Det är mycket trevligare att käka chips med en bra serie på Netflix. Något händer som inte är bra, därav skador.

När en patient kommer in med självskador kan jag förstå personalens frustration, självskadebeteende tar ju tid. Men det gör alkohol, kriminella, övervikt, och oaktsamhet i trafik också. Du skäller inte på någon som ätit sig till problem relaterade till ohälsosam livsstil. 

Har du gjort dig illa, krävs det att du hatar dig själv. Annars gör du dig inte så illa med mening. Och blir du då bemött som att du är en usel, värdelös andra klassens medborgare som bara är till besvär- får du din sneda självbild bekräftad. Det är inte bara du som tycker du är värdelös, det gör andra tydligt att du är.

Och känner du dig värdelös finns inte samma kraft att stå emot nya självskador. Du är ju bara skit, och mår du skit, skadar du dig mer.
Vilket leder till nytt besök på akuten, och den onda spiralen är igång.

Så.
Behandla patienter korrekt. Jag menar inte gulla, vilket en del felaktigt förknippar med uppmärksamhet. Bekräfta, behandla och vid behov; följ upp. Inte svårt. Att se att det finns en människa du behandlar,  kanske gör problemet till just vad hen kunde vara för dig; din syster eller dotter. En människa. Inte enbart en resurskrävande belastning.

Dom gångerna jag fått en kram eller på något sätt lite extra vänlighet dröjde det märkligt nog lång tid till nästa gång jag kom. Fick jag en utskällning var jag tillbaka snabbt.
(null)



J

Gud va fint skrivet
Att det ska vara så svårt
...
Suck
;/
...