MI-nja det vet jag inte

(null)

Jag läser nu om motiverande samtal. MI. Det har funnits några år och var nyfiken på vad det är. Om jag kort ska säga till mina läsare används MI  att genom guidning få klienten att välja "rätt". Man tvingar inte någon att göra något, utan en skicklig samtalsledare lyckas  få klienten själv att vilja åstadkomma förändring och själv forma hur. Metoden bygger på reflektion och mycket öppna frågor., men framförallt; egenansvar. Mycket grejer med MI känns kloka , fast skulle vara bisarrt förstörande på en del människor, tex vid neuropsykiatriska funktionsnedsättningar. Nu har det kommit en bok om motiverande samtal vid autism och den tänkte jag börja med idag.
För flera år sedan var jag hos en dietist som jag   kan se nu, försökte sig på MI. Vi pratade och så sa hon:
-nu ligger bollen hos dig och det är upp till dig vad du gör Matilda’
-då skjuter jag iväg bollen långt som fan! Jag vill inte ha någon boll! Sa jag, både arg och ledsen. Jag kom ju till dietisten för att jag inte kunde hantera "bollen". 
Sen, absolut, dom lösningar du kommer på själv är säkert dom du tror mest på... men jag är skeptisk till MI ändå. Får se om MI vid autism är något att ha

(null)

Jag är inte så svår

I många, många år var mitt namn närmast en svordom inom vården i Kronobergs län. Hönan eller ägget;
Var jag otrevlig för att dom bemötte mig illa?
Eller tyckte dom inte om mig pga hur jag var?
Inget svar och vill nog inte bestämma ett heller. Men i mina föreläsningar finns alltid mitt uttryck
Man beter sig som man blir bemött
(null)


Numera ser dom väl lite mer Mig, ganska glada, positiva och pigga VildaMatilda. Inte den arga och stökiga. Som bara det, min mobil var på sist jag var inlagd, hade glömt sätta den på ljudlös och den började tjoa smurfarna vid 07.00. Jag vaknade inte, men alla andra gjorde. Det togs med humor, liksom :
-haha vad sysslar Matilda egentligen med därinne?! haha? Smurfarna?’ Haha! 
Istället för:
-men gud vad hon stör alltid! Klockan är bara 07! Hon kan aldrig följa regler!

Ni förstår skillnaden va? Då kan den glada, levnadsglada Matilda ses. 

En sjuksköterska sa till mig att förr var det alltid diskussioner och otrevlig stämning kring mig och min vård. Läkarna körde en linje, personal på avdelningar såg en annan. Sjuksköterskan berättade att det inte alls är det irriterade kring mig nu gällande smärtlindring och annan vård. Har gått från "mångsökare" till "multisjuk" och då är det väl annat. Liksom ingen nekar mig en extra dos morfin och dropp hängs på utan irritation. Ja. Trots att jag är sjuk, är jag piggare än förr, att få skratta, berätta jobb och skvallra och prata blogg vid sidan av det svåra, gör mig så mycket gladare. Det känns som många ser mig där jag är nu och inte är lika negativa. Och visst, det har skett ett generationsskifte; 40-50-talisterna har gått i pension och yngre krafter får högre positioner. Det gör mycket. Vill också säga att det måste varit frustrerande med mig som patient. Allvarligt självskadebeteende. Och jag kände att jag blev bemött som skit, vilket inte gjorde att jag var vänligt inställd. Snarare alltid redo för krig. Och kriga var jag tvungen till. Aldrig litad på och alltid ifrågasatt. Men som Emma, på avd 34. Alltid glad, alltid med humor och respekt. Vem skulle bete sig illa mot henne? Det är omöjligt! Vi  människor påverkar varandra enormt.
Men om vi startar med att visa varandra respekt och att alla har ett värde, har vi en god grund.


Vill säga tack för att jag får chansen att vara den jag är. Jag är inte bråkig och svår! Det är situationen som gjort mig så!