Kedjetäcke

Åh, ni som följer mig har nog läst att jag svarar starkt positivt på beröring, såsom taktil stimulering, massage eller värmetäcke. Att frigöra kroppens egna feel-good-hormoner oxytocin är mer effektivt än vilken medicin som helst. Bolltäcke köpte jag för många år sedan och när jag fått det på mig har ångest dämpats och ro infunnit sig rätt snabbt. 
Men med katters inklamp i livet för några år sedan har bolltäcket blivit underhållande för pälsdjuren... Jag tar fram bolltäcket, lägger mig under och katter snubblar omkring på och tycker det är jätteskoj, vilket oftast slutar med att jag låter täcket ligga i sängen med glada katter och jag sover på soffan.

Dessutom låter bolltäcket rätt mycket, och jag skulle vilja ha ett mer omslutande täcke.. så jag fick remiss till arbetsterapeut för att kolla kedjetäcke. Det finns både tyngdtäcke och kedjetäcke numera. Tyngdtäcket är
-tungt, och inte lika tätt åtslutande som kedjetäcke är. Om man har svårt att bli tätt omsluten är tyngdtäcke bättre alternativ. Kedjetäcke är helt enkelt ett täcke med insydda tunga kedjor och följer kroppen tätt. En kan ju säga att du känner hela kroppen, vilket är rogivande samtidigt som oxytocin frigörs, precis som vid massage eller ett varmt bad.

Bitvis river fruktansvärd ångest i mig. Det känns som jorden ska gå under om någon sekund, att det är kärnvapenkrig eller en meteorit ska träffa huset. Total panik. Att då ligga i sängen med tyngd på mig får mig att känna mig mer trygg och mindre känslan av att falla fritt.
Idag kom kedjetäcket! Det väger 10 kg och det var ett tungt projekt att få i det i ett påslakan, men nu ligger jag under det. Känns gott!


(null)
Anette

Jag har haft bolltäcke i många år och tycker det är fantastiskt! Vad tycker du är skillnad mot kedjetäcke?

Svar: Kedjetäcke omsluter mer rätt än bolltäcket. Det liksom följer kroppen och samtidigt är tungt. Jag har ett på 10 Kg och har älskat bolltäcket men sover bättre och blir lugn av kedjetäcke
VildaMatilda