Brevväxling

Skrev följande till kirurgen och patientnämndeb


 "Nu behöver jag hjälp, 
Var hos dr, S idag och han konstaterade mycket långsam tarmpassage och medel pseudoobstruktion och ordinerade tio (!!!) påsar movicol PER DAG plus paraffin och något motorikstimulerande, Costella. Movicol är så no no vid pseudoobstruktion och även om jag nu inte har det svåraste vill jag ha en seccond opinion från specialist.
Jag berättade att jag ofta är så trött att jag går på knäna av olika näringsbrister, att mitt sociala liv är hårt påverkat då jag i stort sett enbart lever på klara näringsdrycker. Nästan allt socialt går ut på att äta och jag får ofta avstå. Både pga att jag har svårt att äta generellt och att jag är så svullen med smärtor. Liksom, sitta på middag med en näringsdryck? Han menade på att det var väl okej och "att alla äter sina dieter."
Herregud- jag kan ju inte äta!!! Inget han tänkte göra något åt. Fick själv ringa dietist då klara näringsdrycker inte kan användas som enda näringskälla. Inget gjort mer från dom. Återbesök om sex månader. Inget mer.
Jag kan bara inte acceptera detta!
Jag vet inte vem som ör rätt person att remittera eller driva frågan, men kirurgen Dr. Johansson remmiterade  ju mig till medicinkliniken och nu kräver jag ett andra utlåtande av en riktig specialiserad medicinare som kan pseudoobstruktion. Mitt liv smulas sönder. Är egenföretagare, försöker jobba och jag sköter mitt liv men nu, efter ha hört Läkaren igår på medicinska gastro sätter jag ner foten. Vart vänder jag mig för seccond opinion? Kan du hjälpa mig? Är det försvarbart att ordinera tio påsar movicol per dag som stående ordination plus 1,5 dl paraffin? Motorikstimulerande är ju korrekt? Snälla hjälp mig"
Svar från kirurgen:
Hej  Matilda

Jag jobbar i Lund nu i 2 veckor så jag är inte på plats i Växjö och har svårt att hjälpa dig. Om du önskar second opinion ska du i första hand vända dig till Henrik Siman, det är egentligen inget konstigt med det och han har kännedom om vart han bäst kan skicka dig. Remiss för second opinion avseende pseudoobstruktion ska inte vi skicka från kirurgen utan den bör gå från medicinkliniken annars blir det inte bra.

/Rickard Johansson


Sen påstod patientnämnden dit jag klagade att det inte alls ör säkert jag får en ny bedömning. Vad tror ni?

pseudoobstruktion - sjukvård - vildamatilda