Se sitt värde

Ofta när jag tänker vård, ansvar patient och behov av hjälp och bekräftelse- att någon tar över och visar någon dess värde, kommer en medelålders man upp i huvudet. Jag har sett honom flera gånger på vårdcentralen och apoteket. Förmodligen en ensam man med mycket ångest och dålig självbild. En gång på apoteket märkte jag att han hade ångest, det verkade så och han gick fram till kassan och rabblade medicin, tror det var stesolid, lugnande.
-ska du ha den? Frågade hon i kassan
-nej nej! Sa mannen. Det vill jag inte!
-nähä?
-ser nu läkaren att jag inte hämtat min medicin han sa åt mig att ta? 
-nej det gör han inte
-är du säker att läkaren inte kollar? Inte ens om det behövs?
- nej det är ditt eget ansvar säger damen i kassan och mannen suckade, skakade och gick. Ärligt tror jag att han önskade att läkaren kontrollerade. Att mannen ville att hans värde och mående var så viktigt för läkaren, så att hen reagerade på att mannen med ångest inte tog medicin. Att någon såg mannens mönniskovärde. Att läkaren borde rycka in och säga, "du är värd den du behöver den, du ska inte må såhär. Jag hjälper dig" 
Samma man kom rusande in på apoteket en lördAg och halvskrek
-är det här man mäter blodtryck?!
-ja har du 40kr kan du göra det.
Mannen svarade högt, lät ångestpåverkad och fick sitt blodtryck mätt. Det var tydligen okej.
-ja det blodtrycket är ju inom rimliga gränser
-ja jag var lite orolig. Jag har glömt ta min medicin för trycket
-nähä, bäst du gör det då
-ja ärligt talat har jag valt att inte ta den
-jaha. Ja det väljer du själv.

Också här känns det som mannen önskade  bli "påkommen" att hans människovärde var högt nog att någon brydde sig om han misskötte sig. Den ensamma ångestfyllda mannen ville nog att någon skulle klampa in i hans liv och ta över och bevisa och visa vem han var, att han var värd något. Jag kanske har fel. Jag kanske har rätt. De flesta människor har medmänniskor runt sig som visar kärlek och omtanke. Jag tror inte den ångestfyllda medelålders mannen har det.

Anette

Väldigt sorgligt, om du har rätt....

M

Åh, så otroligt insiktsfullt skrivet!