Om att bli bältad

Jag blev intervjuad av två socionomstudenter (tror jag) som skulle skriva en uppsats om tvångsåtgärder, främst bältesläggning. Jag har blivit bältad otroligt mycket och jag är inte alltid så öppen med det för allmänheten. Det känns som det bor rädsla för den galenskap som oinsatta förknippar med bältesläggning. Ingen i mellanmjölk-samhället vågar tro på vårdens våld, övergrepp och maktmissbruk, utan Svensson  tror väl mest att det är  enstaka det kan stå om i media och tror det mest bara  är för att få rubriker. Hade standardfolket vetat vad som händer vid en bältesläggning hade det inte funnits kvar. Så grymt är det. Vi pratar total rättslöshet. 

Och man får inte göra motstånd. Då kan man bli polisanmäld. Inte personalen, utan den människa som panikslaget och desperat försöket ta sig ur händer som ska spänna fast hen på en brits i flera timmar. Jag gjorde motstånd. De som intervjuade frågade om jag skäms något kring bältesläggning, för andra de intervjuat hade en del skam och skuldkänslor. Nej. Jag ångrar inte en enda spark eller något slag, trots att slå medmänniskor inte är något jag gillar. Men det var inga medmänniskor jag gav en spark i mellangärdet eller knytnäve som far omkring, det var personal som fick ta emot det. Jag skäms inte för att jag svarade emot med allt jag hade. Om någon beslutade om  bältesläggning gick jag inte frivilligt och hoppade upp på britsen i det kala ljudisolerade rummet och snällt lät dom låsa fast mina fötter, händer och midja med tjocka remmar. Nej. Våld krävdes. Och även om jag inte blivit bältad på tio år, känner jag paniken fortfarande nu när jag tar upp det.
Studenterna frågade hur alla bältesläggningar påverkar mig idag, om dom gör  det.
Ja. Mitt revir tar ingen. Och jag har svårt i relationer då min tilltro till andra är påverkad av att bli tagen i med hårda händer som tillhörde människorna i min vardag. Det sveket när dom som kramade mig dagen före, och sen låser fast mig mot min vilja med våld. Sveket. 
Och ja
-i min roll som föreläsare kan jag påverka. Det är det viktigaste som blivit. Det är så-  jag är bältad över hundra gånger, ingen gång var befogad på det sätt som lagen skriver MEN nu har det hänt, så; påverkansarbete, informera, berätta, ta upp, säga ifrån. Stå upp. Gå med rak rygg. Kämpa. Så något har det ändå gett. 


(null)