Om SVP

Jag har fått remiss skriven till att få en ny SVP (subvcutan venport) en dosa som man opererar in vid nyckelbenet och går via slang direkt in i hjärtat. Den sys fast i musklerna på bröstkorgen. Själva dosan år av metall och plast och har ett gummimembram som man sticker nålarna i och kan tåla flera tusen nålstick. 
Det är inte så många som har SVP. De flesta för   att de är friska och inte behöver stickas ofta. En annan anledning till att inte ha, är infektionsrisken. Med en port kommer bakterier lätt in rätt in i blodbanan och då blir det sepsis (blodförgiftning) som är direkt livshotande. Jag har haft två jag fått via port. Sen sex andra av andra orsaker.
De flesta är ju relativt friska, som sagt och behöver inte stickas flera gånger i veckan men numera blir det så. 
Drömde mardröm inatt om att de skulle operera in en SVP på mig i vaket tillstånd och den paniken har jag känt flera gånger. Det har blivit något jag verkligen upplevt extremt obehagligt, att få central venport för det är så stor grej. Man blir uppkopplad till massor av  maskiner, får ofta syrgas och det är ett riskabelt ingrepp för att man lätt kan punktera lungan eller förstöra kroppens största ven så man förblöder. Usch fy, hemska minnen kommer bara jag skriver om det nu. Har mardrömmar om det ofta faktiskt. Just cvk och SVP känns så .,,
Svårt sjukt
Allvarligt 
Utlämnande
Livshotande 
Och allt runtom. Jag kommer nog ha nål i min port jämt. Varje nål får sitta en vecka, sen byts dom, att gå med nål i jämt ökar infektionsrisken men att sticka minst tre gånger i veckan är också infektionsrisk. En tanke- det kommer synas att jag har nål i porten. Ingen stor grej kanske men för mig känns det inte så bra. Om jag ska föreläsa vill jag bli sedd som föreläsare, inte som sjuk.
  (null)


Vera

Du behöver inte vara orolig för om den syns eller inte, eller om du är sjuk.
Du är "sjukt" bra på att föreläsa!
Kram

Svar: Du är ”sjukt” bra på att peppa!!! Tack snälla, goa du!
Vildamatilda